”Omakase betyder att du ger kocken kreativ frihet och tillit till en kulinarisk resa och minnesvärd matupplevelse” och precis just det upplevde vi igår på Hoze. 

Hoze ligger vid Stigbergsliden här i Göteborg och ser anspråkslöst ut ifrån utsidan och inget ställe man någonsin skulle lägga märke till om man går förbi på gatan. Man får boka sin plats några månader i förväg så det gäller att ha lite framförhållning! Det är endast plats för sex personer och man sitter i en lång rad framför kocken. 

 

Vi åt på Hoze för ca tre år sedan och vi tyckte redan då att det var något utöver det vanliga. Nu tre år senare har det utvecklats till en matupplevelse snarare än en god bit mat, priserna har även dubblats på den tiden. Men om man ska välja ett av alla dyra ställen att äta på i Göteborg tycker jag definitivt att man ska välja Hoze. 

 

Visst kan det se lite stelt ut med japansk stilren inredning men stämningen är lättsam och man får reda på allt om tillagningen och historian bakom maten.

 

Menyn förändras hela tiden och eftersom jag själv inte kan äta soja så blev det några specialare enbart för mig. Men ungefär så här såg menyn ut:

Vi började med fem små rätter, allt tillagas framför oss. 

  • Bakat ägg
  • Rökt svart purjolök
  • Bakad jordärtskocka 
  • Lättkokt ostron med lavendel
  • Pilgrimsmussla med tallolja

 

Sedan serverades tio sushibitar med lite olika skandinaviska fiskar och skaldjur som exempelvis: abborre, hälleflundra, röding, gös, piggvar, sej, blåmussla och ryggbiff. Inget av det var helt rått utan var tillagat på ett eller annat sätt. Väldigt roligt att höra alla historier bakom maten och råvarorna, allt är valt med en enorm omsorg. Visste du förresten att det inte ska vara helt färsk fisk i sushi? Fisken blir då lite för krispig och den ska vara mjuk och len. Man äter en sushi med händerna i en munsbit med riset nedåt. Självklart med riktig wasabi riven mot ett hajskinn. Ingefära äter man emellan varje bit för att neutralisera smakerna.

 

 

Och lite efterrätter på det. Tre närmare bestämt: Den första som ni ser på bilden nedan föreställer rökt reducerad mjölk och bakat äpple, det serverades även en omelett-liknande med pilgrimsmussla och till sist en mousse på vita bönor med smaksatt riven is.

 

Favoriten var nog ändå pilgrimsmusslan som jag fick en specialvariant på!

 

Ja vad ska man säga? Helt fantastisk matupplevelse som helt klart förtjänar en stjärna!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here