Eftersom jag fortfarande inte har visat er min nyårsklänning så tänkte jag att det var dags nu! Jag hade en vision om hur jag ville att det skulle se ut men hade ingen aning om hur jag skulle hamna där.

Jag började med att åka till Stoff & stil för att inhandla allt som vad guldfärgat: Guldpaljettyg, guldtråd, guldband och lösa guldpaljetter. Men eftersom gulddetaljerna knappt skulle synas på det guldiga tyget så hittade jag ett vackert spetstyg. Hade fortfarande ingen aning om hur jag skulle få ihop det, men litade på min magkänsla att de skulle passa utmärkt ihop och lösa sig under sömnadens gång.

nålar axelband

Efter att ha sytt ihop en grundklänning med paljettyget och fodret var det dags att drappera spetstyget. Jag sydde en jätte enkel grundklänning med vändsydda axelband, även ringning och ärmhål är vändsytt. bandar ringningen

Jag hade sytt ihop sidorna på spetstyget och sedan var det bara att klippa axelband och ringning direkt på provdockan. Mycket enklare att klippa direkt på dockan och se resultatet med en gång!guld paljetttyg

Sedan sydde jag fast guldbandet över alla råa kanter. Sydde med guldtråd så att det inte skulle synas några fula stygn över det vackra guldbandet.egensydd fluga

Mitt i allt spontansydde jag även en fluga till min sambo!

tre axelband

Jag klippte av axelbanden och ersatte den avklippta delen med tre guldband. Det blev en vacker detalj!

påsydda paljetter

På spetstyget har jag även sytt på några paljetter för extra effekt. Älskar paljetter!

fållen

Och så här blev fållen. Det var ju en naturlig snygg kant på spetsen, men jag sydde även en tät sick-sack söm med guldtråd längs kanten.

Flapper klänning och grammofon

Resultatet blev en klassisk flapperklänning! Jag fick klippa bort oönskade paljetter som stack upp längs ärmhål och ringning, så de inte skaver.

nyårsklänning i 20-tals stil

Så här såg jag ut i 20-tals klänningen. detalj ringningen

Blev själv överraskad över resultatet och nöjdast blev jag med ringningen. Alltid kul att prova på något nytt!

TIPS!

Något att tänka på när man syr i paljettyg är att inte göra några onödiga sömmar eller skärningar. Det blir inte snyggt för paljetterna är inte så samarbetsvilliga. Jag skippade insnitten på paljettyget, med gjorde däremot insnitt på fodret och klippte sedan till ärmhål så att de båda delarna passade samman.

När jag sytt samman paljettyget så pressade jag försiktigt isär sömmarna så att de skulle bli någorlunda släta sidsömmar. Men akta så att de inte hinner smälta!

5 COMMENTS

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here