Suget efter smörgåstårta när vi var i Thailand blev löjligt stort. Så fort vi kom hem var jag bara TVUNGEN att röra ihop en. Och inte vilken smörgåstårta som helst, utan världens godaste smörgåstårta!

Det KAN vara så att jag har lite cravings på just skaldjur, rökt lax, bröd och grönsaker. Men den är verkligen supergod, jag lovar 🙂

Ingredienser till ca 4 personer: 

Gör gärna själv tårtan en dag i förväg så den hinner bli saftig, men spara garneringen till samma dag som den ska ätas.

  • Vitt formbröd ( jag använder glutenfritt), jag räknar tre formbröd per person.

Räkröra:

  • 400 g Räkor i lake
  • 1/2 Rödlök eller 1 charlottenlök
  • 2 dl Creme fraiche
  • 1 msk Majonäs
  • 1 knippe Dill
  • 1/2 Citron
  • Salt och peppar

Laxröra:

  • 100g rökt lax
  • 1 paket färskost pepparrot Cantadou
  • ca 2 msk creme fraiche
  • 1/2 citron
  • Salt och peppar

Till garnering: 

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 msk majonäs
  • 1 paket cocktailtomater
  • 1/2 gurka
  • 1 kruka sallad
  • Några räkor
  • Rökt lax
  • Rädisor
  • Dill eller persilja

Eftersom jag inte äter gluten så gör jag alltid smörgåstårtan på glutenfritt vitt formbröd. Just detta brödet var verkligen supergott, men kanske inte den enklaste formen att göra just smörgåstårta med. Men det var bara att skära bort kanterna och försöka snygga till det hela. ( Självklart går det lika bra med vanligt bröd!).

  • Låt räkorna rinna av i ett durkslag och se efter så att dom ser fina ut!
  • Hacka charlottenlöken (eller en halv rödlök) smått och lägg i en stor skål.
  • Grovhacka räkorna och ner i skålen ( spara några räkor till garnering).
  • Häll i creme fraichen, majonäsen och smaka av med salt, peppar och hackad dill.
  • Rör ihop!

Smaka av med lite färskpressad citron.

  • Skär laxen i små bitar och lägg i en skål ( spara några skivor om du vill ha till garneringen).
  • Älskar du också pepparrot så häll i hela förpackningen ( tänk på att smakerna försvinner lite när den väl är i smörgåstårtan).
  • För att få en lite mjukare konsistens så kan du klicka i lite creme fraiche.
  • Smaka av med salt, peppar och citron.

  • Bred på rörorna, en röra per våning. Bred på mycket så att det blir riktigt smakrikt och saftigt.
  • Bred på creme fraiche och majonäsröran över hela tårtan så den täcks.
  • Avsluta med att garnera efter tycke och smak.

Jag brukar garnera så här:

  • Skiva några gurkskivor och sätt längs med kanten. Skär till salladsblad och sätter fast mellan gurkorna.
  • Skiva rädisor, cocktailtomater och varva i fina rader med räkor och rökt lax. Eller så kan det vara fint att strössla på med olika godsaker ovanpå.
  • Avsluta med lite dill eller persilja.

Jag hoppas att ni gillar den lika mycket som jag!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here